Salsa – de unde si pana unde?!?!

Salsa nu este usor de definit. Ce este Salsa? Un sos, o reteta, un dans? Cine a inventat salsa? Au fost cubanezii, portoricanii sau alte natii din zona Caraibelor? Salsa este un amestec al mai multor dansuri latino si afro-caraibiene. Ca si dans, salsa este similar cu mambo, ambele fiind dansate dupa un model de sase pasi pe opt timpi.

Originile Salsei nu sunt doar cubaneze; cu toate acestea trebuie sa oferim credit Cubei pentru mare parte din originea acestei creatii. In Cuba este locul unde contra-danze-ul cubanez (un dans al sfarsitului de secol 18, cu origini europene), numit mai tarziu danzón, a inceput sa se amestece cu ritmurile de rumba africana (guaguanco, colombia, yambú). La toate acestea s-a adaugat si ritmul de són cubanez, care este la randul lui un mix al trubadurilor spanioli cu percutii africane.

Acest sincretism s-a manifestat si in alte tari precum Republica Dominicana, Columbia, Puerto Rico si nu numai, insa intr-o mai mica masura. Formatii de muzica din aceste tari au dus muzica lor in Mexico City. La foarte scurt timp o miscare similara a aparut la New York. In aceste orase a aparut o adevarata promovare a curentului si a fost creata mult mai multa muzica comerciala din cauza investiilor facute.

New-York-ul a creat termenul de “Salsa” asa cum il stim astazi; insa nu a creat si dansul. Termenul a devenit popular ca denumire generica ce se refera la o varietate mare de ritmuri din diferite tari hispanice: rumba, són montuno, guarancha, mambo, cha cha cha, danzón, són, guguanco, cubop, guarija, charanga, cumbia, plena, bomba, festejo, merengue si nu numai. Multe dintre acestea si-au mentinut individualitatea si multe dintre ele au fost amestecate creand “Salsa”. Daca asculti muzica de salsa din zilele noastre, poti auzi diferite ritmuri vechi insa imbracate intr-o muzica “moderna”.

Exact ca un copac, Salsa are multe radacini si multe ramuri, insa un singur trunchi. Aspectul cel mai important este ca Salsa exista in toata lumea Hispanica, primind influente din toate locurile unde este cantata si dansata. Este a tuturor si este un exemplu al flexibilitatii si evolutiei noastre. Daca te gandesti ca Salsa exista doar intr-un singur loc, atunci te inseli. Si daca gandesti ca un singur stil de dans este mai bun, iarasi te inseli. Fiecare dansator este obisnuit cu stilul lui, nu exista un stil mai bun decat altul. Nimeni nu este mai bun, doar diferit.

Viva la variedad, Viva la Salsa!:D


nike air max thea damen nike air max thea damen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey