Care e treaba cu CCNA-ul asta… I

Daca crezi ca IT-ul este cariera ta si esti la inceptut de drum, daca nu ai clar in minte ce trebuie sa faci si cum sa-ti fie mai usor, ceea ce trebuie sa faci prima data este sa te gandesti foarte bine. Zic asta pentru ca domeniul IT este asa de vast incat e musai sa te specializezi. Ce vreau sa spun prin asta?

Vreau sa spun ca e bine sa te axezi pe ce simti tu ca ai inclinatie. Daca iti place sa bagi mana in pc sa mesteresti la el si ai inclinatii tehnice, atunci poti cauta la inceput sa ajungi tehnician it sau chiar inginer de sistem. Exista cursuri de depanare si intretinere pc-uri. Daca ti-a placut matematica in scoala si algebra de a-XI-a, poate ar trebui sa incerci sa inveti a programa ceva. Ai o sansa sa ajungi un programator. Daca ai inclinatii artistice e o idee foarte buna sa pui mana si sa te joci cu softuri de manipulare a imaginii, gen photoshop. Astfel faci un pas inainte catre meseria de web designer si nu numai. Si nu neaparat in ultimul rand, daca ai avut curiozitatea sa te intrebi ce este cu retele astea de permit conectarea diferitelor echipamente intr-o retea si cum functioneaza ea, atunci poti cauta sa ajungi administrator de retea. Nimic din ce am scris pana acuma nu este un lucru absolut, diferitele domenii in IT fiind intrepatrunse intr-o stransa colaborare.

Si acum ajung la miezul acestui articol. Daca te intereseaza retelele, atunci un punct bun de pornire este sa faci CCNA-ul.

De unde vine CCNA-ul? Exista o firma mare pe lumea asta ce face unele dintre cele mai bune echipamente de retea. De la echipamente pentru end-useri (ai auzit de Linksys) pana la echipamente foarte complexe (si foarte scumpe) de retea pentru ISP-uri. Numele firmei este Cisco. Daca echipamentele pentru end-useri sunt destul de simple incat sa mearga doar bagate in priza si sa nu le mai faci nimica, echipamentele complexe cer si personal calificat. Si cine sa califice mai bine personalul decat firma producatoare?!?! Asa ca cei de la Cisco si-au facut “academie”. Au conceput o programa (la care se face update odata la cativa ani pentru a fi in pas cu tehnologia) si au inceput sa acrediteze diferite “academii” pe tot globul asta pamantesc. Cunostintele dobandite sunt recunoscute prin certificate eliberate de Cisco, certificate ce sunt considerate industry standard pentru networking. Asta inseamna ca sunt recunoscute peste tot in lumea asta. Avantajul? Pe cand altii cu meserii diverse se chinuie sa-si echivaleze diplomele profesionale in caz ca doresc sa lucreze in alta tara, cei cu diplome “industry standard” sunt mai linistiti un pic. 😉

Daca intri aici, o sa vezi exact ce certificari exista in momentul de fata, cum te pot ele ajuta si cam ce ruta sa urmezi in networking, in functie de ce iti doresti. Calea este CCENT, CCNA si apoi in functie de preferinte. De ce sa faci CCNA din prima sarind peste CCENT? Pentru ca daca dai click pe fiecare in parte, o sa vezi ca nici CCENT si nici CCNA nu cer sa indeplinesti anumite conditii inainte sa te apuci de curs. Pe cand orice alta certificare ulterioara iti cere sa ai CCNA-ul. Si nu CCENT-ul.
Daca vrei sa lucrezi in networking, incepi cu CCNA-ul. Daca lucrezi in alt domeniu de IT si vrei sa ai doar cunostinte de baza in retelistica, faci CCENT-ul.

Noi suntem aici pentru CCNA. Insa detalii in postul urmator. 🙂 Adica aici.



nike air max günstig nike air max günstig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey