Povestea terminalelor/consolelor virtuale

terminale_console_virtualeFoarte multa lume atunci cand stie de existenta linux-ului si aude de el, asociaza acest termen cu ferestra aia in care scrii mult un limbaj total strain. Aceasta fereastra este un terminal sau o consola virtuala. Si de acum incolo asa o s-o numesc si eu: consola sau terminal. Au si dreptate, pentru ca baza interactiunii dintre un uman si masina linux este in tocmai aceasta consola. Ceea ce este grafic intr-un linux, nu este altceva decat tot o consola in care este pornit modul grafic. Sa va explic:

Atunci cand au aparut calculatoarele si sistemul de operare unix, unitatea sau desktop-ul asa cum il ai tu acasa era de fapt o mare magaoaie ce putea sa ocupe o camera intreaga sau mai multe. Iar utilizatorii se conectau la acel calculator prin console. Consolele erau din punct de vedere fizic un monitor si o tastatura, nimic mai mult. Aceasta consola antica se putea afla in alta camera sau locatie, sau oriunde se putea realiza conectivitatea intre ea si unitatea centrala sau mainframe. Vezi poza de la inceput de articol.

In zilele noastre, aceste console se pastreaza si de regula in sistemele linux sunt sapte asemenea console, insa sunt niste console logice ca sa le spunem asa. Accesul la aceste console se face prin combinatia de taste CTRL + ALT + F1, F2, F3,….pana la F7. In consola sapte (ctrl+alt+f1) este pornit mediul grafic, asa cum am spus mai inainte.

De asemenea, in mediul grafic se pot porni console sau terminale, insa ele sunt virtuale. Aceste terminale din mediul grafic sunt acelasi lucru ca si cele logice accesibile cu combinatia de taste de mai sus. In mediul grafic gnome, aceste terminale pot fi pornite in doua feluri.

1. Applications->Accessories->Terminal
sau
2. Combinatia de taste Alt+F2 si tastezi ‘gnome-terminal’

Poate acuma va intrebati care e marele fas cu acest terminal. Daca esti un simplu utilizator de linux, asa cum e maicamea, nu ai nevoie de terminal. Mediul grafic este foarte bun. Insa daca esti curios si vrei sa descoperi linux-ul si sa te bucuri de el la maxim, atunci trebuie sa inveti ce este cu terminalul acesta si dece este el asa bengos. Pentru ca este. Insa despre asta, ca sa nu va plictisesc, in alte posturi.


michael kors tasche michael kors tasche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey