About GUI…(WTF is that?!!?)

gnome-kdeGUI vine de la Graphical User Interface sau pe romaneste o sa-i zicem interfata grafica. O istorie a ceea ce inseamna aceasta interfata grafica gasesti aici. Interesant de citit!

Acum ce vreau eu sa va zic. Toate sistemele de operare au o interfata grafica. Si windows-ul are, si ios-ul de la apple are si distributiile de linux au. Iar oamenii de regula confunda aceasta interfata grafica cu sistemul de operare in sine. Pentru ca pentru un utilizator normal, felul in care percepe interfata grafica este determinant in alegerea sistemului de operare pe care il foloseste. Cum Microsoft si Apple sunt companii comerciale si sunt interesate ca un numar cat mai mare de oameni sa foloseasca produsele lor, nici interfetele lor nu au suferit schimbari majore, decat in perioade mari de timp si astfel sunt usor de recunoscut si de lucrat cu ele, pentru ca toata lumea le cunoaste. De exemplu, in windows 95 si in windows 7, cand intri in my computer vezi partitiile de pe hdd recunoscute de catre sistemul de operare. Chestia asta nu s-a schimbat de 15 ani si nu o sa se schimbe prea curand.

Va aduceti aminte ce am scris aici despre kernel? Practic, interfata grafica este o aplicatie ca oricare alta. Este o aplicatie ce o poti instala sau o poti dezinstala. Iar in lumea linux, o lume cu software liber si o multime de distributii, nu exista doar o singura interfata grafica, ci chiar destul de multe.

Eu vreau doar sa va prezint doua dintre ele cele mai cunoscute, precum si a treia, folosita ca interfata grafica default de catre ubuntu. Cele trei interfete sunt: gnome, kde (K Desktop Environment) si unity. Dintre cele trei eu folosesc cel mai mult Gnome, urmat de Unity.

O sa termin cu prezentari ale acestor interfete grafice. Nu uitati: ganditi-va la aceste interfete ca la niste aplicatii ca oricare altele, care se pot instala si dezinstala dupa bunul plac. Si nu te teme sa le testezi si sa te opresti la cea care ti se potriveste cel mai bine.

Gnome

KDE

Unity
nike air max weiß damen nike air max weiß damen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey