Stiinta de a calatori cu RATB-ul

Am carnet, n-am masina. Sunt prost. Poate intr-un viitor o sa am si eu masina mea.
Pana atunci sunt nevoit sa ma folosesc de transportul in comun, RATB pe numele lui in ast’ mai mare sat din Romania: Bucale.

Si cum il folosesc eu cam de 15 ani aproape zilnic, am vazut si am trecut prin multe. Insa eu nu vreau sa vorbesc despre RATB, ci despre oamenii ce calatoresc cu el. Iar ideea mare si principala este ca daca atunci cand eram in liceu oamenii erau cat de cat civilizati si se mai respectau unul pe altul, acuma e jale. Iar raspunsul cred ca se afla in faptul ca majoritatea calatorilor de azi cu RATB-ul nu au fost obisnuiti de prin locurile de bastina cu transportul in comun. Sunt ca animalele de companie care nu au fost socializate de mici si atunci cand cresc sunt total sociopate. Exact asa si cu oamenii. 😀

Drept urmare sunt dispus sa scriu mai jos mici reguli de comportament, unele scrise deja, altele nescrise, ce ar fi dragut sa le respectam cu totii atunci cand facem calatorii in comun. 🙂

– plateste calatoria. RATB-ul nu e compania lui mata si nici o fundatie de binefacere.
– foloseste sapun si apa inainte de a face o calatorie cu RATB-ul. Te ajuta pe tine ca om. Dar si pe ceilalti din jurul tau.
– nu te inghesui, nu impinge oamenii sus pe scara. Mai intai se coboara, apoi se urca. Daca vrei sa urci, nu te baga in fata usilor. Stai langa usa si cauta sa lasi spatiu sa treaca celor ce coboara.
– nu scuipa, nu te basi, nu te scarpina la oo sau in alte parti indecente. Incearca sa porti un tricou pe tine macar. Bustul gol nu e apreciat.
– muzica se asculta doar in casti si nu atat de tare incat sa auda si ceilalti. Pe nimeni nu intereseaza care e muzica ta preferata.
– daca vorbesti la telefon, fa-o scurt si pe un ton cat mai scazut. Sunt langa tine oameni obositi ce vin de la servici si nu doresc sa te auda pe tine tipand despre o barfa sau ciorba de acasa.
– daca te deplasezi prin mijlocul de transport in comun, foloseste expresii de gen:”va rog”, “pardon”, “imi dati voie?”. O sa mergi mai incet, insa mai placut.
– nu te sui cu shaorma sau mancaruri ce miros puternic. Nu le place la toti, basca ca unii mai pot fi si flamanzi.
– nu transporta obiecte voluminoase ce incurca libera circulatie a oamenilor prin mijlocul de transport.
– daca vrei sa discuti cu o cunostinta aflata in capatul celalalt, nu tipa. Dute la el, fa-i semn se vina, insa nu tipa. Atunci cand e langa tine, vorbeste doar cat sa te auda, nu este nevoie sa vorbesti cu glasul ridicat.

Cred ca daca respectam asta pentru inceput, o sa avem calatorii din ce in ce mai placute.
Mai completati si cu alte reguli de bun simt la comentarii va rog. Multumesc.

Sursa foto.nike air max thea schwarz nike air max thea schwarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey