Afon – conform DEX-ului afon insemna in mare ca nu poti canta bine. Eu vrea sa ma refer la partea cu lipsa simtului muzical, mai precis cu lipsa urechii muzicale.
Faptul ca am stat niste ani printr-o sala de dans, m-a facut sa vad, sa observ si sa-mi dau seama ca foarte multi oameni nu asculta muzica. O aud insa nu o asculta. Poate parea contradictoriu, insa nu este. Fiecare aude muzica dupa tipare proprii si astfel o percepe diferit. Cand e vorba sa si transpui in dans ceea ce auzi…deja e haos. Insa oricat ne-ar placea noua sa credem altceva, intr-un final muzica este cat se poate de exacta. Daca va aduceti aminte de la orele de muzica din scoala, la un mod cat se poate de basic, toate melodiile au masuri. Aceste masuri ti le poti imagina ca niste fragmente sau fraze, care lipite una de alta compun linia melodica.
Ei bine, fiecare dintre aceste masuri contin “timpi”. Timpi ce pot fi numarati. 1, 2, 3, 4 si asa mai departe. Aceasta numerotare este strict pentru noi, ca sa putem avea o interfata, o legatura, o traducere intre ceea ce auzim si o contructie logica si clara. De exemplu, genuri de muzica ca salsa si hip-hop sunt pe patru timpi: 1,2,3 si 4. Dupa care repeti. 1,2,3,4 si 1,2,3,4 si 1,2,3,4 s.a.m.d. Valsul este pe 3 timpi. 1,2,3 si 1,2,3 si 1,2,3.
Eu o sa ma refer de acum incolo stric la salsa. Numaratoarea pana la 4 este pentru muzicieni. Pentru cel ce canta salsa, muzica este 1,2,3,4 si 1,2,3,4. Dansatorii numara pana la 8, pentru ca ei au nevoie de 2 masuri pentru a face un pas de baza intreg. Astfel incat numaratoarea lor arbitrara este de la 1 la 8. De aici poti trage si o concluzie logica de ce se intampla atunci cand dansezi o melodie de te trezesti ca dansezi pe 5. Muzica de fapt isi vede de treaba ei. Tu ca dansator esti cel ce trebuie sa-ti ajustezi miscarile astfel incat sa intri din nou pe timpul corect in dans.
Toate aceste explicatii am incercat sa le exprim intr-un mod cat mai simplu cu putinta. Pe masura ce acumulezi cunostinte si aprofundezi tema lucrurile acestea pot fi intelese altfel, insa pentru inceput cred ca este bine sa le intelegi asa.
Acum sa trecem la lucruri serioase. Cum pot face sa ascult muzica si sa pot dansa pe muzica? O sa vorbesc din experienta propie, pentru ca si eu consider ca am fost un afon, insa intr-o oarecare masura cred ca m-am lecuit. 🙂
Tratament
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci la inceput de drum este sa iti dai seama singur care este timpul 1 intr-o melodie. Si pentru a identifica timpul 1 am primit la inceput niste indrumari.
Exemple:
– de regula, un instrument nou intra in melodie pe timpul 1 sau undeva pe langa timpul 1.
– de regula, solistul incepe sa cante pe 1 sau undeva pe langa timpul 1.
– de regula, solistul accentuaza cuvintele pe timpul 1.
– de regula, o strofa noua incepe pe timpul 1.
– de regula, unele accente muzicale sunt pe timpul 1.
Observati ca nu este nimic batut in cuie. Este cu de regula. Gasirea timpului 1 presupune sa-ti dai seama de un cumul de factori ca cei enumerati mai sus. Bine, bine. Si cum procedez ca sa-mi dau seama de toate astea?
La mine s-a intamplat asa: mi-am ales 8-10 melodii de salsa care imi placeau la inceput. Am inceput sa le ascult intensiv. De sute de ori fiecare melodie in parte. Ma trezeam dimineata, imi puneam aceste melodii selectionate. Pe drum catre serviciu le ascultam. La serviciu cand puteam. In drum de la serviciu acasa si seara cat era de lunga. Luam o melodie si o ascultam incontinuu de exemplu. Incepeam sa numar de la 1 la 8 aleatoriu in capul meu. Urmaream linia melodica si incercam sa-mi ajustez numaratorea in functie de criteriile de mai sus. Cand imi iesea lucrul acesta si banuiam eu ca numar bine, incercam sa fiu atent ce se intampla in melodie cand ajungeam la cifra 1. Apoi ascultam melodia si incercam sa urmaresc doar un instrument anume din ea. Cand intra pianul? Pe ce timp? Cand se opreste? Dar conga? Clavele le aud? Trompeta? Vocea solistului: cand incepe sa cante, cand accentueaza, cand incep si cand se termina strofele. Si asa mai departe.
Toata treaba asta a durat cam 6 luni de zile in cazul meu iar acum urasc cu patos acele melodii. 🙂
Partea frumoasa este ca dupa ce am trecut de acest lucru care pana la urma a fost un supliciu, am inceput sa aud muzica altfel. Nu numai salsa, toata muzica. Si in acel moment s-a deschis un alt univers pentru mine. O lume in care sunetele aveau o alta conotatie, un alt tipar. O lume in care sunetele au capatat culoare. Nu regret nici o secunda ca am facut asta.
Oamenii sunt diferiti. Unii, nu multi, au aceasta ureche muzicala si le iese din prima. Altii, mai inceti, ca mine, le trebuie mult exercitiu si vointa ca sa poata trece peste asa ceva. Insa se poate. Trebuie sa vrei. Mult! canada goose frauen canada goose frauen
[…] ne putem juca în dans prin variații de ritm. Iar începutul în a dansa cu adevărat salsa este să ascultăm muzica, înainte de toate. Dacă omitem asta de la primele momente din ring, riscăm să facem salsa à la […]
[…] ne putem juca în dans prin variații de ritm. Iar începutul în a dansa cu adevărat salsa este să ascultăm muzica, înainte de toate. Dacă omitem asta de la primele momente din ring, riscăm să ajungem la salsa […]